ABD de protestolarla ilgili ‘dış mihrakları’ suçladı

ABD Adalet Bakanı William Barr, ülke genelindeki protestoların ‘yabancı aktörler’ tarafından körüklenmeye çalışıldığını ileri sürdü.

Dış Haberler

ABD Adalet Bakanı William Barr, George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından ülke geneline yayılan protesto gösterilerinin arkasında “yabancı aktörler” olduğunu ileri sürdü.

Barr dün düzenlediği basın toplantısında, “faşizme karşı hareket ANTIFA’nın ve diğer ‘aşırılık yanlısı’ grupların meşru eylemleri ele geçirdiği ve ülke genelinde şiddeti körüklediğine ilişkin hükümetin elinde kanıt olduğunu” savundu. Barr ayrıca “yabancı aktörler”in ABD içindeki ayrılıkları körüklemek için ülkedeki mevcut karışıklığı kullandığını savundu.

Beraberinde FBI Başkanı Christopher Wray, Federal Cezaevleri Bürosu Başkanı ve ABD’de asayişten sorumlu diğer birimlerin başkanlarıyla basın toplantısı düzenleyen Barr “birçoklarının öfke ve yaslarını barışçıl bir biçimde ifade ettiğini” ancak eylemlerin yağmalama, kundaklama gibi şiddet olaylarına karışan diğerleri tarafından ele geçirildiğini öne sürdü.

ABD Adalet Bakanı Barr ayrıca "yabancı grupların ABD toplumundaki ayrılıkları körüklemek için sosyal medyada dezenformasyon kampanyası yürüttüklerini" ileri sürdü.

Barr “Yabancı hükümetlerle bağlantılı yabancı bilgisayar korsanları ve gruplardan bazıları, burada yaşadığımız mevcut duruma odaklanıyor ve onu ellerinden gelen her türlü yolla tırmandırmaya çalışıyorlar” dedi.

Barr ayrıca "farklı siyasi inançlardan aktörler"in şiddet eylemlerine katılıp kışkırttığına dair kanıta sahip olduklarını söyledi.

ABC’nin haberine göre Çarşamba günü Las Vegas’taki protestolar sırasında şiddet olaylarını kışkırttıkları gerekçesiyle tutuklandıkları açıklanan aşırı sağcı “Boogaloo” adlı grup üyesi üç kişinin isimlerinin neden açıklanmadığına dair bir soruya doğrudan yanıt vermeyen Barr, “farklı siyasi görüşten aktörler”den biri olan grubun ABD’de iç savaş çıkarmak isteyen gruplar arasında olduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın hafta başında Beyaz Saray karşısındaki kiliseye gidişi sırasında Lafayette Parkı’ndaki göstericilerin şiddet kullanılarak dağıtılması kararını savunan Barr, göstericilerin polis tarafından üç kez uyarılmalarına karşın geri çekilmeyi reddettiklerini söyledi.

Barr ABD genelinde şimdiye kadar şiddet olaylarıyla bağlantılı olarak 51 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Barr başkent Washington’daki protestolarda 114 güvenlik görevlisinin yaralandığını, 22’sinin hastanede tedavi altına alındığını belirtti.