AB kurumlarında sözleşmesiz çalışan çevirmenler işsiz kaldı

AB kurumlarına çalışan 1200 sözleşmesiz çevirmen salgın nedeniyle işsiz kaldı. Yetkililer iptal edilen toplantılar için tazminat vermektense emekçilerin bazılarına apar topar geçici sözleşme imzalamayı öneriyor.

Dış Haberler

Avrupa Birliği kurumlarına sözleşmesiz (free lance) çalışan bin 200 kadar çevirmen toplantılar salgın nedeniyle iptal edilince işsiz kaldı. Çevirmenlerin büyük bölümü yalnızca AB kurumlarına çalışıyor ve birçoğu iş nedeniyle taşındığı Brüksel'de yaşıyor. Sözleşmeli çevirmenler iptal edilen toplantılar için ufak miktarda da olsa tazminat alabilirken sözleşmesiz çalışanlar bundan da yararlanamıyor. İşin kötüsü, sözleşmesiz çalışanlar aynı zamanda AB kurumu üyesi sayıldıkları için işsizlik maaşına başvuramıyorlar.

Euractiv'in edindiği bilgiye göre yetkililer AB mevzuatının sözleşmesiz çevirmenlere destek olmak için hiçbir zemin sunmadığını belirtiyor. Çevirmenlerin şikayetine kulak tıkayan yetkililer, emekçilerin önüne yılbaşında bitecek sözleşmeler koyup Eylül'de en fazla bin 300 avro olmak üzere belli bir miktar tazminat verilebileceğini belirtiyorlar. Şu durumda sözleşmesiz çalışanların yıl sonuna dek tazminat alamayacakları ve o zamana dek verilecek paranın da yeni sözleşme kapsamında önümüzdeki aylarda alacakları maaşlardan kesilecek bir avans olacağı anlaşılıyor. Yetkililer bu önerinin koşullarının hiçbir biçimde esnetilemeyeceği konusunda ısrar ediyor ve ayrıca sundukları bu formülü bin 200 emekçinin hepsi için işletemeyeceklerini vurguluyorlar.

Euractiv'in görüştüğü emekçilerden biri Bulgar çevirmen Tanya Popova. Popova dokuz yıldır AB kurumları için sözleşmesiz olarak Bulgarca-İngilizce-Fransızca çevirmenlik yapıyor ve yıllar önce bu iş için ailesiyle birlikte Brüksel'e taşınmış. "Avrupa'nın dil çeşitliliğine katkıda bulunmaktan" onur duyan Popova, AB'nin sözleşmesiz çevirmenleriyle kötü günde en ufak bir birlik ya da dayanışma göstermemesinden şikayetçi.

AB'nin yüzüstü bıraktığı sözleşmesiz çevirmenler Çarşamba günü Brüksel'de çeşitli dillerde "dayanışma" yazan pankartlarla bir protesto gösterisi gerçekleştirdi.