AB kapıları Türkiye'ye açmadı: AKP'nin turizmi canlandırma hayali hüsrana uğradı

Seyahat yasaklarıyla birlikte turizm sarsıldı. Hangi koşullarda izin verileceği hâlâ tartışılıyor. AB ve Almanya’nın dış sınırlarını turizm açısından hangi ülkelere açacağı, Türkiye için çok önemli. Turizm, kritik döviz kaynaklarından biri olarak belirsizliğini koruyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Turizm Bakanı Ersoy Perşembe günü Almanya'ya gidiyor.

Haber Merkezi

Avrupa Birliği ülkeleri dış sınırlarını hangi ülkelere açıp açmayacağı konusunda görüşmelerini sürdürüyor. Son olarak 1 Temmuz’dan itibaren bazı şatların yerine getirilmesi koşuluyla Çin dahil 15 ülkeye sınırların açılması seçeneği ağırlık kazandı. 15 ülkenin bulunduğu söz konusu taslak listede bu kez Türkiye yer almadı.

AB, dış sınırlarını açacağı taslak listeden Türkiye’yi çıkardı

euronews’ün perşembe günü AB yetkililerinden edindiği bilgiye dayandırarak yayımladığı taslak listede Türkiye de yer almıştı. Ancak AFP haber ajansının görüşmelere ilişkin aktardığı son bilgiye göre Türkiye şimdilik listeden çıkarıldı.

Cuma akşamı büyükelçi düzeyinde yapılan toplantıda birçok ülke konuyla ilgili görüş bildirmedi. Üye ülkelerin bugün Brüksel saati ile 18:00’e kadar görüşlerini bildirmeleri talep edildi. Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını yürüten Hırvatistan’ın atılacak adımları belirleyeceği ifade edildi.

Son taslak listede bulunan ülkeler:
Cezayir
Avustralya
Kanada
Gürcistan
Japonya
Karadağ
Fas
Yeni Zelanda
Ruanda
Sırbistan
Güney Kore
Tayland
Tunus
Uruguay
Çin (Bazı koşulları yerine getirmesi halinde)

Avrupa Birliği’nin Pekin’e sınırlarını açması halinde Çin’in de aynı şekilde sınırlarını AB vatandaşlarına açması talep ediliyor.

Andorra, Monako, Vatikan ve Saint-Marin vatandaşlarının da AB’ye girişinin kabul edilme ihtimali yüksek.

Türkiye taslak listeden çıkarıldı

Taslak listede ABD ile Türkiye’nin yanı sıra Covid-19 vakalarının en çok görüldüğü ülkelerden Rusya ve Brezilya da yer almıyor.

Schengen bölgesinde serbest bir şekilde dolaşılabildiği için Avrupa Birliği kendi içinde koordinasyonu sağlamaya çalışıyor.,

Diplomatik kaynaklar, hangi kriterlere göre listelerin hazırlanacağı yönünde ülkeler arasında anlaşmazlık olduğunu dile getiriyor.

Her iki haftada bir yeniden gözden geçirilecek olan tartışmalı listenin gelecek hafta resmi olarak yayımlanması bekleniyor.

Ne olmuştu?

Mayıs ayında Avrupa Birliği üyesi 10 turizm ülkesinin dışişleri bakanları ile bir araya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Avrupa Birliği ülkelerine özgü olmak kaydıyla her bir ülke için seyahat yönergeleri yayınlayacaklarını açıklamıştı.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sağlık ve Turizm bakanlıkları ile kapsamlı bir çalışma içinde olduklarını söylemiş, ''Turizm bakanımız 70 muhatabına mektup hazırladı. Biz muhataplarına ilettik ve hemen muhataplarımızı aramaya başladık. Lavrov ile ben konuştum. Kültür ve Turizm Bakanımız kendi muhataplarıyla konuştu. Yarın Alman Dışişleri Bakanıyla bunu konuşacağız. Cumhurbaşkanımız Merkel ile konuştu. 'Dışişleri bakanlarımız bunları konuşsun, görüşsün ve turizm bakanlarıyla koordine etsinler.' dediler. Almanya'nın da havaalanını açması lazım. AB, içinde birlikte ne yapabilir konuşulurken, Türkiye dışarıda kalmasın” şeklinde konuşmuştu. 

Çavuşoğlu’nun bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye’nin yakında Alman turistler için yeniden bir destinasyon olabilmesini umduklarını söylemişti. 

Maas, Çavuşoğlu ile göşmesi sonrası yaptığı açıklamada "Türkiye’nin de yakında Alman ve Avrupalı turistler için yeniden bir destinasyon olabilmesini diliyoruz. Ancak bunu zamanı geldiğinde, ciddi sağlık kriterlerini gözeterek değerlendireceğiz. Görüşmelerimiz sürecek" ifadelerini kullanmıştı.

Almanların en çok tatil yaptığı ülkelerin bakanlarıyla görüşmelerini sürdüren Maas, Türkiye Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'la da bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. 

Alman Bild gazetesinde yer alan haberde, görüşmede Türkiye ile Almanya arasında seyahatler için bir ikili anlaşmanın gündeme geleceği bildirilmişti.

Bild gazetesi, Alman turizm sektörünün Maas ile Ersoy arasında gerçekleşen telefon görüşmesine büyük umutlar bağladığını belirtmişti.

Gazeteye konuşan Alman Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, "İkili görüşmelerin gerçekleşmesinden memnunuz. Almanların yaz tatillerini Türk sahillerinde de geçirebilmesi mümkün olursa bundan büyük memnuniyet duyarız" diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, dün AB içinde en çok seyahat edilen on ülkenin dışişleri bakanlarıyla bir toplantı gerçekleştirmiş, toplantıda yaz başlangıcı öncesinde turistler için sınırların açılması, 15 Haziran'dan itibaren de yurt dışına genel seyahat uyarısının kaldırılması konusunda anlaşmaya varılmıştı. AB üyesi olmayan, ancak Almanların en çok seyahat ettiği üçüncü ülke konumundaki Türkiye konusunda ise herhangi bir detay verilmemişti.

 Almanya seyahat yasaklarını kaldırmıştı: Türkiye listede yok

Almanya’nın resmi haber ajansı DPA, sosyal kuralları yavaş yavaş gevşeten Berlin yönetiminin Haziran ortasından itibaren 31 ülkeyle seyahat yasağı ve uyarısını kaldıracağını aktarmıştı.

DPA’nın haberinde Almanya’nın seyahat uyarısını Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin yanı sıra 4 ülkede daha kaldırılacağı belirtildi. Taslak metni kamuoyuna aktaran dpa’nın haberinde yarın bir araya gelecek Alman bakanlar ve yetkililer Almanya’nın 26 AB partnerinin yanı sıra Birleşik Krallık, İzlanda, Norveç, İsviçre ve Liechtenstein’la da yasakların kalkmasını masaya yatırmıştı.

31 Ağustos'a kadar uzatılmıştı

Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde yapılan açıklamada, ''Federal hükümet, AB ülkeleri, İngiltere ve Schengen bağlantılı dört ülke dışında kalan tüm ülkelerine dönük seyahat uyarısını 31 Ağustos'a kadar uzattı. Avrupalı komşularımızın aksine, dünyanın geri kalanı için risk olmadan sınırsız seyahati başlatmaya olanak sağlayacak verilere, kriterlerlere ve koordinasyon süreçlerine sahip değiliz. Yaz döneminde Almanların dünyanın değişik ülkelerine giderek virüsü yeniden Almanya'ya taşıma riskini alamayız.'' denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verilmişti:

Alman halkının AB dışına olabildiğince çabuk seyahat etmek istediğini biliyoruz. Bu durum, Türkiye, Kuzey Afrika, Güney Asya ve Amerika'yı da etkiliyor. Bu tip ülkelere dönük seyahatlerin yapılıp yapılamayacağı pandeminin durumuna bağlı olacak.

Çavuşoğlu ve Ersoy Perşembe günü Almanya'ya gidiyor

Alman Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un gelecek hafta Perşembe günü, Berlin’e gelerek, Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Maliye Bakanı Peter Altmeier‘le buluşacakları yönündeki haberi doğruladı.

Günübirlik ziyarete Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe’nin de katılacağı ve Almanya’da, Corona virüsü salgınına karşı verilen mücadeleyi yönlendiren kurumlardan Robert Koch Enstitüsü’nü ziyaret ederek, istişarelerde bulunacağı da öğrenildi.

Türk tarafının Türkiye’de Corona virüsü salgını konusunda yaşanan gelişmeler ve alınan önlemleri aktarmayı hedeflediği ve Almanya’nın Türkiye’ye seyahat uyarısını kaldırmasını isteyeceği tahmin ediliyor. 15 Haziran itibarıyla AB üyesi ülkeler, Schengen ülkeleri ve İngiltere’ye yönelik seyahat uyarılarını kaldıran Almanya, Ankara’nın yoğun girişimlerine rağmen bu konuda Türkiye’ye bir istisna getirmemiş, tersine Türkiye’ye 31 Ağustos’a kadar seyahat uyarısı yaparak, ‘riskli ülkeler’ listesine almıştı.

Der Spiegel dergisi, Alman Dışişleri Bakanlığı’ndan kaynaklara dayanarak verdiği bir haberde, Türkiye'de Corona virüsü tedavisinde etken maddesi hidroksiklorokin olan ilaçların kullanıldığını, bakanlığın Türkiye'ye seyahat uyarısının kaldırılması için bu tedavi yönteminin sona erdirilmesini isteyeceğini iddia etti. Almanya'da Corona virüsü tedavisinde hidroksiklorokin kullanılmasına izin verilmiyor.

Gurbetçilerin durumu belirsizliğini koruyor

Öte yandan Almanya'da Berlin, Hamburg, Brandenburg, Kuzey Ren Vestfalya ve Schleswig eyaletlerinde okullar yaz tatiline girerken, seyahat uyarısına rağmen Türkiye’ye giden Türkiye kökenli göçmenlerin dönüşlerinde karantinaya alınıp alınmayacakları konusu da henüz tam anlamıyla açıklığa kavuşmadı.

‘Riskli’ olarak tanımlanan ülkelerde, 14 günden fazla kalınması durumunda, Almanya’ya girişte 14 gün ev karantinasına girme mecburiyeti var. Buna göre Türkiye’de 14 gün kalan biri, Almanya’ya döndükten sonra, 14 gün karantinaya girmek zorunda. Karantinadan muafiyet için kişinin Covid-19 semptomları göstermediğini ve Corona virüsü taşıyıcısı olmadığını belgeleyen bir testi ülkeye girişte ibraz etmesi gerek.

Türkiye’den alınan Corona testinin en fazla 48 saat önce alınmış olması koşuluyla, karantina muafiyeti var. Türkiye’den testsiz gelenlerin ya da eskimiş bir testle gelenlere karantina uygulanacağı ifade ediliyor. Uzmanlar, işletmelerin ve okulların Türkiye gibi Almanya’nın riskli bölge ilan ettiği ülkelerden gelenleri, ellerinde test raporu olmasına rağmen 14 gün karantinaya gönderme hakkına sahip olduğunu belirtiyor ve tatil sonrasında kaotik bir durum yaşanacağı uyarısında bulunuyor.

Bu arada Corona virüsüyle mücadelede uzun bir süre "en başarılı ülkelerden biri" olarak tanımlanan Almanya’da, son günlerde bazı bölgelerde vakaların artması nedeniyle karantina uygulaması yeniden tartışılır oldu. Bölgesel vaka patlamaları ikinci dalganın yolda olduğunun ön habercisi olarak tanımlanırken, siyasetçiler ve virüs uzmanları alarm mesajları vermeye başladı.

Ülke genelinde yeni vaka sayısı günde 600 civarında seyrediyor. Virüsün bulaşma değeriyse ülke genelinde 1 sınırının altında, ancak örneğin Berlin gibi bir çok kentte 2, hatta kısmen 3 civarında. Virüs bulaştırma katsayısı bir kişinin virüsü bulaştıracağı kişi sayısını gösteriyor. Uzmanlar, salgının kontrol altına alınmasında bu değerinin 1'in altında tutulması gerektiğini söylüyor.