31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü: Endüstrinin taktiklerinden korunduğumuz ölçüde tütünden korunabiliriz

Türk Toraks Derneği (TTD) Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram ve TTD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü vesilesiyle açıklama yaptı.

Haber Merkezi

Türk Toraks Derneği’nden 31 Mayıs “Dünya Tütünsüz Günü" nedeniyle yapılan açıklamada “Tüm dünyada 1,3 milyar insan tütün kullanmaktadır. Tütün, kullanıcılarının yarısının ölümüne yol açar. Tütün kullanımı her dört saniyede bir yaşamın kaybına yol açmaktadır. Dünyayı bu küresel salgına sürükleyen neden hiç kuşkusuz tütün endüstrisinin onlarca yıldır farklı taktik ve manipülasyonlarla nesilleri nikotin ve tütün bağımlısı yapmayı başarmış olmasıdır" diye belirtildi. 

'Normal sigaradan daha az zararlı aldatmacası yapılıyor'

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, tütün endüstrisinin, dijital ve sosyal medyada yoğun reklam yapabilme imkânı bulduğunu belirterek, “Tütün endüstrisi film ve dizilerde ürün yerleştirme taktiği ile reklamlarını yoğun olarak sürdürmekte, ünlü kişiler aracılığıyla gerçekleştirilen reklamlar ile genç beyinleri rahatça etkilemektedir. Tütün ürünlerine aromalar eklenerek içim özellikleri gençler için cazip hale getirilmektedir. Ülkemizde yasal yoldan satışı olmayan elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri gibi yeni nesil ürünlerin tasarımı yüksek-teknoloji, yüksek yaşam algısını çağrıştırmakta ya da çocukları etkilemeye yönelik çocuk dostu görseller ve animasyon karakterleri ile zenginleştirilmektedir. Geleneksel sigaraya göre daha az zararlı olduğu aldatmacasıyla dünya pazarında yer alan elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri özellikle gençlerin beğenisine yönelik tasarlanmaktadır. Tütün endüstrisi geleneksel sigara pazarındaki kârlılığını, genç kuşakları bu yeni nesil ürünlerin bağımlısı haline getirerek sürdürmek ve arttırmayı hedeflemektedir" dedi.

'Nargile, virüslerin bulaşmasına ideal ortam yaratıyor' 

“Tütün endüstrisinin pazarlama stratejileri, sigaranın zararları daha fazla bilinmeye başlandığından beri sigara dışındaki tütün ürünlerine yönelmiştir” diyen Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı ise, tütün endüstrisinin kârlılığını sürdürmek amacıyla yeni ürün ve markalar üretmeye devam ettiğini açıkladı.

Doç. Dr. Dilektaşlı, "1990’lardan sonra özellikle gençler arasında nargile kullanımı belirgin ölçüde yaygınlaşmıştır. Hiç şüphesiz bu artış bir tesadüf değildir. Nargile, tütün endüstrisi tarafından, tütüne eklenen şeker ve katkı maddeleri ile aromatik hale getirilmiş ve özellikle gençlerin ilgisini çekecek içim özellikleri kazandırarak endüstriyel bir ürüne çevrilmiştir. Nargile, yoğun miktarda nikotin içermesi nedeniyle bağımlılığa yol açarken, içerdiği katran, karbon monoksit, aromatik hidrokarbonlar ve ağır metaller gibi zehirli bileşenlerle sigaranın yol açtığı tüm hastalıklara neden olmaktadır. Pasif içiciliğe de yol açmaktadır. İçerisinde bulunduğumuz COVID-19 salgını, yıllardır dile getirilen kaygılarımızı haklı çıkartmış ve nargile içiminin ve topluca nargile içilen mekânlar olan nargile kafelerin infeksiyon ve bulaşıcı hastalıklar açısından da ne kadar riskli olduğunu ispatlamıştır. Şişe, marpuç gibi pek çok parçası ortak kullanım özelliğine sahip olan nargile verem mikrobu gibi bakteriler ve koronavirüsler, hepatit, virüsleri gibi virüslerin bulaşması için de ideal bir ortam yaratmaktadır" dedi.