120 PTT emekçisi salgına yakalandı: 'Büyük bir plansızlık var, endişeliyiz…'

AKP’nin salgın günlerinde verdiği açlık sınırının oldukça altında olan bin TL’lik sosyal yardım, kısa çalışma ödeneği ve diğer yardımlar PTT şubelerinde büyük yoğunluğa neden oluyor. Şu ana kadar 120’ye yakın PTT emekçisi salgına yakalanırken, emekçiler iktidarın yardım konusundaki büyük plansızlığına, kurumda yetersiz personel istihdamına ve güvencesiz çalıştırılmaya tepkili.

Haber Merkezi

Açlık sınırının 2,500 liraya yaklaştığı Türkiye’de yoksul yurttaşlara bin liralık “sosyal yardım” dağıtan, salgın günlerinde patronları korumak için atılan kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin düzenlemesiyle yine açlık sınırının altında bir ödeme yapan AKP, söz konusu ödemeleri dahi halka planlı şekilde ulaştırmayı başaramadı.

PTT şubeleri önünde bu süreçte yoğunluk artarken, acil ihtiyaçlar dışında taşımacılığa da ara verilmemesi nedeniyle PTT’nin dağıtım merkezinde çalışan işçiler de haftanın neredeyse her günü uzun saatler zor koşullarda mesaiye devam ediyor.

PTT emekçileri üzerlerindeki yükün iyiden iyiye arttığını, bu konuda kendilerini rahatlatacak hiçbir adım atılmadığını belirtirken, konuya ilişkin Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, soL’a açıklamalarda bulundu.

Personel eksiği zaten fazlaydı, durum daha da zorlaştı

PTT’nin AKP tarafından “anonim şirkete” dönüştürülmüş bir kamu kurumu olduğunu belirterek sözlerine başlayan Özdemir, “PTT’nin personel eksikliği oldukça fazla, bu durum pandemi süreciyle birlikte zaten zor koşullarda çalışan PTT emekçilerinin işini daha fazla zorlaştırdı” dedi.

İş yükünün çok arttığını dile getiren Özdemir, uzun süren taleplerinin ve girişimlerinin ardından PTT emekçilerine koruyucu ekipman sağlanmaya başlandığını, PTT şubelerinde önlemlerin eskiye oranla daha fazla olduğunu dile getirdi.

'Plansızlık var, halk bizden bilgi istiyor'

Salgın günlerinde yardımların büyük kısmının PTT üzerinden planlandığını ancak bu planlamada büyük eksiklikler olduğunu vurgulayan Özdemir, “Örneğin bin TL’lik yardım konusu. Yurttaşların salgın günlerinde yaşadığı mali zorluklar da düşünüldüğünde büyük bir talep oluşmuş durumda. Üstelik kimin alıp almayacağı konusunda net bilgilendimeler de yapılmış değil. Bu nedenle PTT’ye gelen binlerce kişi yardımı alıp alamayacağına ilişkin bilgiyi bizlerden istiyor” dedi.

Yardım taleplerinin e-devlet üzerinden olacağı bilgisi nedeniyle de şubelerde büyük yoğunluk olduğunu dile getiren Özdemir, bu durumun ve iktidarın plansızlığının PTT emekçilerinde endişeye neden olduğunu ifade etti.

'İnsanlar PTT'ye akın ediyor'

Son günlerde ödemesi başlayan kısa çalışma ödeneklerinin de benzer bir plansızlıkla ilerlediğine işaret eden Özdemir, “Yeterince bilgi verilmemesi nedeniyle insanlar PTT’ye akın ediyor. Bazılarından IBAN bilgileri alınmış, bazılarından alınmamış. IBAN bilgisi alınmayanlar ödemelerini tahsil etmek için PTT’ye geliyor, bazıları da IBAN bilgisi verilmesine rağmen bilgisi olmadığı için yine PTT şubelerine geliyor” diye konuştu.

'Acil ihtiyaçlar dışında durmalı...'

PTT şubelerinin şu an yaşadıklarının sorunların görünen yüzü olduğuna işaret eden Özdemir, dağıtım merkezlerinde de çok ciddi bir iş yükü olduğunu, sosyal yardımların ve internet üzerinden alışverişlerin büyük bir yoğunluğa neden olduğunu söyledi. PTT emekçilerinin haftanın 7 günü çalıştığını, büyük bir fedakarlık yaptığını ifade eden Özdemir, acil ihtiyaçlar dışındaki siparişlerin durmasını talep ettiklerini ancak bu talebe bir yanıt alamadıklarını dile getirdi.

'PTT anonim şirket değil, kamu kurumu'

Son olarak PTT’nin anonim şirket yapısına ilişkin de açıklamalarda bulunan Özdemir, “Biz buna karşıyız. PTT’nin ne kadar hayati bir kamu kurumu olduğu bu süreçte bir kez daha ortaya çıktı. Bu nedenle PTT bir anonim şirket değil doğrudan kamu kurumu olarak faaliyet göstermeli, fedakarca çalışan PTT emekçilerinin tamamı da kamu emekçisi kadrosuna geçirilmeli, taşeron ortadan kaldırılmalı” dedi.

120 PTT emekçisi salgına yakalandı, işe dönenler var

Şu ana kadar salgın sürecinden etkilenen PTT emekçilerinin sayısına ilişkin de bilgi veren Özdemir, “Tespit ettiğimiz 120 civarı vaka var PTT emekçilerinde. Bunlardan iyileşen ve işine geri dönen arkadaşlarımız da var” diye konuştu.