12 bin yıllık Dipsiz Göl, su tutmadı: Eski haline gelmesi çok zor

Yasal izinle yapılan define araması nedeniyle yok olan Gümüşhane'deki 12 bin yıllık Dipsiz Göl'e su taşınması için yapılan çalışmalar işe yaramadı. Dipsiz Göl, su tutmadı.

Haber Merkezi

Yasal izinle yapılan define araması nedeniyle yok olan Gümüşhane'deki 12 bin yıllık Dipsiz Göl'e su taşınması için yapılan çalışmalar işe yaramadı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gölü canlandırmak için hazırladığı eylem planı kapsamında, dökülen dayanıksız toprak çıkarılarak, yerine suya dayanıklı kireçli ve killi toprak döküldü.

Gölün tabanı da silindirle ezildi.  Sonrasında bir dereden borularla getirilen su göle verildi. Bölgede havanın soğumasıyla birlikte Dipsiz Göl'ün yüzeyi de buz tuttu. Havaların ısınmasıyla birlikte kar eridiğinde ise gölün su tutmadığı görüldü.

Definecilerden biri AKP Fatsa İlçe Başkanı

Dipsiz Göl'ün kurumasına neden olan define kazısını gerçekleştirdiği iddia edilen iki kişiden biri AKP’den Fatsa İlçe Başkanı ve 25. dönem Ordu Miletvekili Aday Adayı  Fatih Sözen.

Vali, eski haline getirildi demişti

Gümüşhane Valiliği, söz konusu define araması için ''Hazırlanan ruhsata istinaden 06.11.2019 tarihinde belirtilen alanda İçişleri Bakanlığı temsilcisi, Maliye Bakanlığı temsilcisi ve Müze Müdürlüğü temsilcisi ile jandarma ekipleri gözetiminde define kazısı yaptırılmıştır. 4 gün süren arama çalışması sonrasında, 10.11.2019 tarihi itibarıyla da alanda kapatma işlemi yapılarak alan eski haline getirilmiştir. Define araması yapılan alanda taşınır, taşınmaz herhangi bir kültür varlığına rastlanmamıştır'' açıklamasını yapmıştı.