100 gündür tutuklu: Merdan Yanardağ bugün hakim karşısına çıkıyor

Gazeteci Merdan Yanardağ hakkında montaj videolarla açılan davada ilk duruşma bugün görülecek. Yanardağ’la dayanışma gösteren meslektaşları serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Haber Merkezi

TELE1 canlı yayınındaki sözleri çarptırılarak hedef gösterilen ve 100 gündür tutuklu bulunan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ bugün (4 Ekim) Çağlayan Adliyesi’nde hakim karşısına çıkıyor.

TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında “suçu ve suçluyu övme” ve “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 1 yıl 6 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapsi istenen davada Yanardağ’ın tahliyesi ve dosyadan beraatı talep edilecek.

'Merdan Yanardağ yalnız değildir'

Merdan Yanardağ’a Özgürlük Platformu Girişimi duruşma için “TELE1 TV ‘4 Soru 4 Cevap’ programından söylediği sözler bağlamından koparılarak haksızca suçlanan; Anayasa’ya, yasalara ve hukuka aykırı olarak tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ derhal serbest bırakılmalıdır’ demek için Çağlayan Adliyesi önünde buluşalım” çağrısında bulunmuştu.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde saat 11.30’da başlayacak duruşma öncesi, Yanardağ'a destek için, aralarında TKP Merkez Komitesi üyeleri Senem Doruk İnam ve Selahattin Kural, TKP'li hukukçular, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP'li vekiller Aylin Nazlıaka, Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Kani Beko ve Yüksel Mansur Kılıç ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP İstanbul İl Başkan adayı Özgür Çelik'in de olduğu çok sayıda siyasi parti temsilcisi, gazeteciler ve yurttaşlar adliye binası önünde bir araya geldi. 

"Faşizme karşı omuz omuza", "Merdan Yanardağ yalnız değildir", "Özgür basın susturulamaz" sloganları atılan adliye önünde Merdan Yanardağ’a Özgürlük Platformu tarafından bir açıklama yapıldı. 

Açıklamada, "Basın özgürlüğü ve demokrasi savunusuna tahammülü olmayan siyasi iktidar, çözümü bir kere daha hapsetmekte buldu" denildi. 

TKP'li hukukçulardan açıklama

TKP'li hukukçular adına açıklama yapan Mert Doğan, şunları söyledi:

"Bugün Merdan yanardağın ilk duruşmasındayız. TKP’li hukukçular olarak Merdan Yanardağ’ın hukuksuzca tutuklanmasına karşı basın açıklamasında bir araya geldik, duruşmayı takip edeceğiz. TKP, Merdan Yanardağ’ın hukuksuzca tutuklanmasına karşı verdiği adalet mücadelesinde her zaman yanında olacaktır. Biz de bu hukuki mücadeleyi sonuna kadar takip edeceğiz."

Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından yapılan paylaşımda da, "TKP Merkez Komitesi üyeleri Senem Doruk İnam ve Selahattin Kural, parti avukatlarımızla birlikte Merdan Yanardağ için Çağlayan Adliyesi’nde" denildi.