Küba Büyükelçisi Casals: Küba ayakta kalmaya devam edecek

Nilüfer Belediyesi ve Jose Marti Küba Dostluk Derneği tarafından düzenlenen “Küba Devrimi’nin Sorumluluğu” söyleşisine katılan Küba Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, "Büyük bedeller ödemek zorunda kaldık ama bundan pişman değiliz. Küba bugüne kadar ayakta kalmayı bildi, bundan sonra da ayakta kalmaya devam edecek" dedi.

Nilüfer Belediyesi ve Jose Marti Küba Dostluk Derneği tarafından, Küba Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals’ın katılımı ile “Küba Devrimi’nin Sorumluluğu” söyleşisi düzenlendi. Uğur Mumcu Sahnesi’nde gerçekleşen söyleşiye Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Jose Marti Küba Dostluk Derneği Bursa Temsilcisi Eylem Yentürk, dernek üyeleri ile çok sayıda yurttaş katıldı. ‘Devrime Övgü’ belgeselinin gösterimi ile başlayan söyleşide Küba Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, Küba’nın tarihi, Küba’da yaşanan devrim Küba’ya uygulanan ambargolar, Küba’da yaşanan son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Küba’nın uzun zamandır ekonomik ve sosyal yönden dönüşüm sürecinden geçtiğini belirten Casals, “Küba’nın ekonomik modelindeki en temel radikal dönüşüm 1959 yılındaki devrimle gerçekleşti. O yıllardan bugüne kadar devrim süreci yaşıyoruz. Bu süreç boyunca çok zor dönemlerden geçtik. Ekonomik, biyolojik, askeri saldırılara maruz kaldık. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) baskılarından kendimizi özgürleştirebilmek, eşitlik ve bağımsızlığımızı güvenceye almak için bunları göze aldık. Bu mücadeleyi sadece Küba halkı değil, Türkiye ve dünyanın dört bir yanındaki Küba dostları da veriyor. Bizim asıl derdimiz bu haksız saldırgan uygulamayı ortadan kaldırmak” şeklinde konuştu.

Küba’nın kendine, diğer ülkelerden farklı bir yol çizdiğini belirten Casals, “Küba büyük başarılar elde etmiş bir ülke. Bunun askeri, ekonomik ve sosyal maliyetleri oldu. Büyük bedeller ödemek zorunda kaldık ama bundan pişman değiliz. Küba bugüne kadar ayakta kalmayı bildi, bundan sonra da ayakta kalmaya devam edecek” diye konuştu.

Küba'da halkın siyasete katılmasını garanti altına aldıklarının altını çizen Casals, “Bizim açımızdan demokrasinin tek karşılığı var o da halkın siyasete katılım şansına sahip olması. Bizim parlamentomuzda köylüler, çiftçiler, işçileri entelektüeller, aydınlar, sanatçılar, hekimler ve mühendisler var. Ülkemiz, kadınların parlamentoya katılımı bakımından dünyanın en önde gelen ülkelerinden bir tanesi. Küba Devrimi de insanların bu doğal mutluluğu muhafaza edecek şekilde inşa edildi. Küba’nın önündeki asıl görev, bu şekilde örnek olmaya devam edebilmek. Dünyanın dört bir yanındaki Küba dostu, bize güç verdi” dedi.