THY uçuş kodlarını da bilmiyormuş: 'PKK' paniği uçak boşalttırdı

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda sefer için hazırlanan uçağın ekranında Pakokku Airport Havalimanı’nın uluslararası kodu olan "PKK" yazdığını görülünce yaşanan panik sonrası uçak boşaltıldı. Uçağın daha önce o bölgeden geçmiş olabileceği belirtilirken, uçuş kodlarının bilinmemesi nedeniyle ortaya çıkan skandal akıllara bu kodlar biliniyor mu sorusunu getirdi: AKP, RTE, YPG, TKP...

Haber Merkezi

Pilotlar, THY'nin İstanbul-Jakarta seferini yapacak uçağının uçuş ekranında "PKK" yazdığını görünce panikledi, uçak boşaltıldı. Oysa pilotların bilmediği şey, "PKK" harflerinin bir havalimanının uluslararası kodu olduğuydu.

Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Jakarta seferini yapacak uçağı, saat 01.20’de Atatürk Havalimanı'ndan kalkmak üzere hazırlanmaya başladı. Uçağın kokpit ekibi, uçağı teslim aldığında uçuş bilgilerinin girildiği FMS (Flight Management System - uçuş yönetim sistemi) ekranında “PKK” yazısını fark etti. Normalde bu ekrana güzergahtaki havalimanlarının kodunun düşmediğini ancak bir önceki seferde o bölgeden geçerken kalmış olabileceği tahmin edilmesine rağmen, bu harflerin ekranda görülmesi üzerine pilotlar, emniyet birimlerine haber verdi.

Uçağa polis ekibi, yazıyı gördükten sonra inceleme yapmaları gerektiğini belirtti. Yaşanan panik yüzünden, İstanbul – Jakarta seferi bir saat 30 dakika gecikmeli olarak 02.45’te yapılabildi.

Olayla ilgili, "PKK" yazısının uçağın rotası üzerinde bulunan Burma'daki Pakokku Airport (PKK) havalimanının kodu olabileceğini aktarıldı. Ekran görüntüsünün bir önceki seferden kalmış olabileceği belirtildi.

Uçuş yönetim sisteminden bir görüntü:

ULUSLARARASI KODLAR
Uçuş sisteminde tüm havalimanları, belli harflerle kodlanıyor. Kodlar incelendiğinde çokça tanıdık kısaltma göze çarpıyor.

THY pilotlarının ilgilerini çekebilecek bazı kodları, onlar için listeledik:

AKP: Amerika-Anaktuvuk Havalimanı

YPG: Kanada-Portage La Prairie Havalimanı

TKP: Fransız Polinezyası-Takapoto Havalimanı

RTE: Amerika-Marguerite Bay Havalimanı

CHP: Amerika-Circle Hot Springs Havalimanı

MHP: Belarus-Minsk International 1 Havalimanı

YPJ: Kanada-Aupaluk Havalimanı