'Çoklu baro' teklifi Meclis Genel Kurulu'na geliyor

AKP'li Bülent Turan 'çoklu baro' teklifini bu akşam Genel Kurul'a sunacaklarını söyledi.

Haber Merkezi

Baroları bölecek olan “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi”, TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmeye başlanacak.

Avukatlık Kanunu ve baroların yapısını değiştirmeyi öngören 28 maddelik kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda dört gün süren görüşmelerin ardından Pazartesi sabaha karşı kabul edilmişti. Teklif, bugün jet hızıyla TBMM Genel Kurulu’na getiriliyor.

AKP'li Turan: Bu akşam Meclis'e sunuyoruz

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Geçen hafta komisyonda çok uzun görüşülen avukatlık yasası olarak bilinen teklifi bu akşam Meclis'e sunuyoruz. 28 maddeden oluşan kanun teklifinin büyük bir ivme kazandıracağını düşünüyorum" dedi.

"Teklifin görüşmelerine bugün başlıyoruz. ‘Çoklu baro’ diye ifade edilen teklifin adı ‘çoklu baro’ değil. Bu reform niteliğinde bir düzenleme. Çoklu baro ifadesi bu kanunun özünü yansıtmıyor" diyen Turan "Genel yaklaşım bir reform paketi olduğu yönünde. Baroların bölünme hakkı var, zorunluluk yok" diye konuştu.

Turan baro başkanlarının komisyon görüşmelerine alınmamasına ilişkin ise "Barolara sorulmadı iddiası külliyen yalan. Davetli olmadıkları halde kapıya gelip eylem yaptılar. Görüşmeler sırasında komisyona gelen arkadaşlarımızı içersi çağırdık, kendileri gelmemeyi tercih ettik. 'Üç temsilci gelsin, konuşalım' dedik. Ziyaretçi yasağı olduğundan sadece baro başkanlarımıza yönelik Meclis Başkanımız kapıyı açmaya hazır" dedi.

Turan "Düzenleme geçerse barolar marjinalleşirmiş! Zaten marjinal değil mi? Daha ne kadar marjinal olacak? Bu kanun geçtiğinde PKK, FETÖ baro kurarlarmış, kursunlar arkadaş. Bu kanun çerçevesinde suç işleyen cezasını çekecek" diye konuştu.

AKP'li Turan "Meclis’e sunulacak 28 madde bugün veya en geç cuma sona erer. Biz dinlemeye açığız. Kanunla ilgili endişeleri olan tüm partileri dinlemeye açığız" dedi.

Turan Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelere baro başkanlarının "kimliklerini ibraz etmek kaydıyla" alınacaklarını söyledi. Turan "Ziyaretçi yasağı olduğundan dolayı sadece baro başkanlarımıza münhasır, Meclis Başkanımız, bu hakkı kapıyı açmayı değerlendirdi. Metin Feyzioğlu Bey'in talebi doğrultusunda Meclis Başkanımız, 'Baro Başkanlarımızın içeri girmesine yardımcı olun' dedi. Dolayısıyla güvenlik güçlerimiz bu konuda yardımcı olacaklardır. Baro Başkanları kimliklerini ibraz etmek kaydıyla, sadece başkanlar olması kaydıyla, içeri gireceklerdir" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlanacak.

Meclis komisyonundaki görüşmelere katılma talepleri reddedilen baro başkanlarının bugün yeniden Ankara'da bir araya gelecekleri ve Genel Kurul'daki görüşmeleri izlemeyi talep edecekleri öğrenildi.

CHP'li Erkek: Teklifi geri çekin

Öte yandan CHP'den "teklifi geri çekin" çağrısı yapıldı.

Partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek "Geç olmadan ve yarın 'kandırıldık yine' dememek için bu teklifi Meclisten geri çekin" çağrısında bulundu.

Erkek baro başkanlarının komisyondaki görüşmelere alınmadığını belirterek "Baro başkanlarının yürüyüşünden korkanlar, baro başkanlarının Meclise gelmesinden de herhalde korktular. Bakalım Genel Kurula kabul edecekler mi? Bakalım baro başkanları Genel Kuruldaki tartışmaları izleyici bölümünde takip edebilecek mi?" dedi.

Muharrem Erkek, "Hukukun üstünlüğü ve insan hakları temel ilkedir, hangi görüşten olursanız olun. Bunu yok edecekler, onun için diyoruz ki, geç olmadan ve yarın 'kandırıldık yine' dememek için bu teklifi Meclisten geri çekin. Barolarla oturun birlikte çalışın, barolar ile birlikte savunma ile birlikte savunma mesleğini tartışın, avukatlık kanunu hazırlayın" diye konuştu.