Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yalanlayan ölü çocuklar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öğretmen atama töreninde "Öğrencilerimizin maddi imkansızlıklardan dolayı okumasına engel olacak şartları ortadan kaldırdık" şeklindeki sözleri, okula gidebilmek için çalışmak zorunda kalan ve iş cinayetlerinde can veren çocuk işçileri akıllara getirdi.

Ahmet Çınar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, 30 bin öğretmenin atama törenindeki konuşmasında, "Öğrencilerimizin maddi imkansızlıklardan dolayı okumasına engel olacak şartları ortadan kaldırdık" şeklindeki konuşması, son yıllarda okula gidebilmek için çalışmak zorunda kalan ve iş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocuk işçileri akla getirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çizdiği pembe tablo gerçeği yansıtmıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre, 2015’te en az okul çağındaki 63 çocuk işçi hayatını kaybetti. 2015'te meydana gelen bin 700'den fazla iş cinayetinde ölenlerin yüzde 18'i 14 yaş altı, yüzde 45'i ise 15-17 yaş arası çocuklar. Yani okul çağında olmalarına rağmen, ya hem okula gidip hem çalışmak zorunda kalan ya da çalışmak zorunda olduğu için okula gidemeyen çocuklar. 

İSİG’in 2015 Yılı İş Cinayetleri Raporu’nda, 2013’te okul çağındaki 59 çocuk işçinin, 2014’te ise okul çağındaki 54 çocuk işçinin öldüğü bilgisi yer aldı. 

AKP'NİN HEM OKU HEM ÇALIŞ MODELİ: 4+4+4

DİSK'e bağlı DİSK-AR adlı araştırma kuruluşunun 2015 Çocuk İşçiliği Gerçeği Raporu da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yalanlıyor. 

Bu rapora göre, okula devam ederken çalışan çocukların sayısı 2006-2012 yılları arasında yüzde 64 oranında artarak, 272 binden 445 bine yükseldi. Okuyan çocukların 2006 yılında yüzde 2’si ekonomik bir faaliyette çalışırken 2012 yılında bu oran yüzde 3’e yükseldi. 

Sonuç olarak 2012 yılında yasalaşan 4+4+4 yasası ile zorunlu ilköğretim yaşı 6-13 yaş aralığına çekildi. Bu durumda ortaokulun bitiş yaşı aynı zamanda çocuk işçiliğin yaygınlaşma yaşını fiilen 13’e düşürdü.

Yakın geçmişte soL Haber Portalı'nda okul çağındaki çocuk işçilerin hayatlarını kaybettikleri pek çok haber yayınlandı. 

Bunlardan en çarpıcı üçü şöyle: 

Niğde'de lise öğrencisi 18 yaşındaki Uğur Çolakoğlu, geçen yıl Mayıs ayında, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tatilini fırsat bilip okul harçlığını kazanmak için çalışmak zorunda kaldığı inşaatta yüksek gerilim hattına kapılıp 9'uncu kattan düşerek yaşamını yitirdi.

Bu olaydan bir ay sonra, okulların tatile girmesiyle birlikte,  Kayseri’de ailesine destek olmak için inşaatta çalışmaya başlayan lise 2’nci sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Abdullah Şeker, çalıştığı inşaatın 8’inci katından düşerek yaşamını yitirdi.

2015'in son ayında ise Çorlu'da okul çağında olan 17 yaşındaki inşaat işçisi bir çocuk, bir "muhbir vatandaş"ın ihbarı üzerine, sosyal medyadaki paylaşımı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret iddiasıyla tutuklanmıştı. Çocuk işçi F.E. Tekirdağ Kapalı Cezaevi'ne gönderilmişti. 

OKUL ÇAĞINDAYKEN İŞ CİNAYETİNDE ÖLEN ÇOCUK İŞÇİLER ARTIYOR

Öte yandan 2013'ün Kasım ayında Zonguldak’ta bir maden işçisinin göçükte kalarak yaşamını yitirdiği ruhsatsız kömür ocağında 16 yaşındaki bir lise öğrencisi T.G.'nin de çalıştığı ortaya çıkmıştı. 

2015'in Şubat ayında ise Mersin’in Erdemli ilçesinde fabrikada meydana gelen yangında hayatını kaybeden 18 yaşındaki Umut Gönül’ün lise öğrencisi olduğu belirtilmiş, okumak için fabrikada çalıştığı vurgulanmıştı. Küstülü Mahallesi Muhtarı Adnan Kökten, gencin ekonomik sebeplerle çalıştığını öne sürerek, “Umut kardeşimiz, Erdemli İmam Hatip Lisesi’nde okuyor. Sömestr tatilinde, 15 günlük sürede maddi sıkıntılardan dolayı, çokta zor durumda okuyan bir çocuk. Burada 5-10 kuruş para kazanıp, okumasına katkı olsun diye fabrikaya gidiyor" demişti. 

2015'in Mart ayında da Adana'da 13 yaşındaki Ahmet Yıldız'ın günlük 18 lira karşılığında pres makinesinde çalışırken, iş cinayeti sonucu öldüğü belirlenmişti.