FT: Suudi Arabistan ve Türkiye, Suriye'ye asker göndermeyi tartışıyor

Financial Times gazetesi, Suudi Arabistan'ın Türkiye ve diğer müttefikleri ile birlikte Suriye'ye asker göndererek "güvenli bölge" oluşturmayı hedeflediğini yazdı.

Dış Haberler

Suudi Arabistan ve Türkiye'nin "Suriye'yi işgal" planları hakkında yeni iddialar ortaya atılmaya devam ediyor.

Financial Times'ın haberine göre, Batılı yetkililerin "güvenilir değil" diye şüpheyle yaklaştıkları plan, Suriye'deki cihatçılar ve destekçileri için bir tür son umut haline gelmiş durumda.

Suudi planları hakkında bilgisi olan iki kişinin FT'ye yaptığı açıklamaya göre, üst düzey Körfez yetkilileri ile Türk yetkililer, şu anda Riyad'da Suriye'ye asker gönderme planını tartışıyor.

Bir başka kişi ise, Suriye'ye asker gönderme konusunda, "Henüz o noktada değiliz, ancak çok yakınız" dedi.

Bir Suudi yetkilisi ise, tek bir askeri planın olmadığını, koalisyonun henüz kararını vermediğini söyledi.

Bir Türk yetkili ise Ankara'nın müdahale için kendi nedenleri olduğunu, Suriye Kürtlerinin sınırda elde ettiği başarıları tersine çevirmek istediklerini kaydetti.

Suudi ve Türk birliklerinin kuzeybatı Suriye'ye yerleştirilmesinin ABD için "kabus senaryosu" olacağı söylenirken, Suudilerin ve Rusların konu hakkında gizli görüşmeler yaptığı ileri sürüldü.

Diğer seçenekler ise Suriye'nin doğusunda ve güneyinde silahlı muhalefet için güvenli bölgeler yaratmak. Ancak doğuda IŞİD'in egemenliği var. Güneyde ise, Ürdün sınırlarını istikrarsızlaştıracak bir tampon bölge fikrine sıcak bakmıyor.

Haberde Türkiye'nin elinde bir kart daha bulunduğu söyleniyor: Sınıra yığılan mülteciler. FT, Türkiye'nin "ya Suriye içinde güvenli bölge, ya da mültecileri Avrupa'ya yollarım" tehdidini savurabileceğini söylüyor.

"Muhaliflerin" Güney Cephesi komutanlarından birisi, "Büyük bir gerginliğe doğru gidiyoruz" diyor.