Esad'ın danışmanı: Erdoğan çözümün parçası olamaz

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban, Suriye'de diplomatik çözüm konusunda "Erdoğan hükümeti bir problem ve çözümün parçası olmazlar" dedi.

Suriye'deki savaşın diplomatik yollarla çözülebileceğine dair pek umutlu olmadığını söyleyen Buseyna Şaban, cihatçıları püskürten Suriye ordusunun ilerleyişinin süreciğini vurguladı.

Sputnik'in haberine göre, operasyonların kuzeyde devam edeceğini belirten Şaban, “Umarım sınırda hakimiyeti ele geçiririz ve savaşın başından beri teröristleri ülkemize yollayan Türkiye’yi durduruz” ifadelerini kullandı.

Şam yönetiminin Türkiye sınırını kontrol altına almak istediğini çünkü Türkiye'nin cihatçılar için ana kaynak olduğunu ve geçişlerin buradan sağlandığını belirten Şaban, "Osmanlı İmparatorluğu hırslarına kapılan Ankara'nın, Suriye'deki savaşın birincil sebeplerinden biri olduğunu" söyledi. Şaban ayrıca Türkiye'yi, sığınmacı krizini kullanarak Avrupa'ya şantaj yapmakla suçladı.

Ateşkes tartışmalarına da değinen Şaban, Şaban, "Ateşkes meselesine gelirsek, bu öneri terörü bitirmek istemeyen ülkelerden geliyor ve yine onları desteklemek için ortaya atıldı" dedi.

Buseyna Şaban Suriye'deki savaşta Türkiye'nin rolünü, "Suriye'de yaşanan şey, Türkiye'nin saldırganlığı. Bu sebepten de Avrupalı ve Batılı ülkelere içtenlikle söylemek isterim ki problemin kendisi Türkiye. Erdoğan hükümeti bir problem ve çözümün parçası olmazlar" sözleriyle yorumladı.