ABD'den Türkiye'ye PYD yanıtı: Biz bir belge görmedik

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun "ABD'nin bir karar vermesi lazım, ortak olarak bizi mi seçiyor, terör örgütlerini mi? Biz Amerikalılara çok açık bir şekilde PKK ile PYD'nin nasıl iç içe olduğunu verdik belgeleriyle. Kerry'ye defalarca bunu anlattım" sözlerine ABD'den yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby "Biz bir şey görmedik" dedi.…

ABD Dışişleri Bakanlığı günlük toplantısı Amerikan Büyükelçisi John Bass'in Türkiye Dışişleri bakanlığı tarafından çağırılması konusu ile açıldı. Bass, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'nin önceki günkü "PYD ve YPG'yi terör örgütü olarak tanımıyoruz. PYD'ye destek olmaya devam edeceğiz" sözleri üzerine Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

Haberdar'dan İlhan Tanır'ın haberine göre, sözcü John Kirby, Bass'in Ankara'da Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrıldığını, bazı kıdemli Türk yetkililer ile görüştüğünü ve ‘'konuşacak çok şey olduğunu'' söyledi ancak "özel diplomatik görüşmeleri'' kamuoyu açıklamayacağını belirtti.

'PYD İLE İLGİLİ HİÇBİR BELGE GÖRMEDİK'
Kirby, dün yaptığı ve ''PYD bir terörist örgütü değildir'' açıklamaları ile ilgili bir değişim olup olmadığı sorusuna karşılık ise, ABD'nin PYD ile ilgili politikasında 'hiçbir şey değişmedi' diyerek, Türkiye'den gelen tepkilere rağmen ABD'nin PYD'ye desteğinin devam edeceğini söyledi. Ardından "Bununla birlikte PKK'yı bir terör örgütü olarak tanıyoruz'' diye ekledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Budapeşte ziyareti esnasında yaptığı ortak basın toplantısında söylediği "Biz Amerikalılara, dostlarımıza Biden'a da çok açık bir şekilde PKK ile PYD'nin nasıl iç içe olduğunu verdik belgeleriyle. Kerry'ye defalarca bunu anlattım'' sözleri sorulduğunda, Kirby "Biz bir şey görmedik, kesinlikle Başkan yardımcısı Biden'a bu türlü belgeler verildiği haberlerini doğrulayamam'' cevabını verdi.

'TÜRKİYE'NİN HER YORUMUNA CEVAP VERMEYECEĞİM'
Çavuşoğlu'nun yine Amerika'nın PYD'ye yaklaşımını "saflık" olarak değerlendirilmesi üzerine ise Kirby, "bu yorumları görmedim" diyerek, Türkiye'nin endişelerini konuşmaya devam ettiğini ifade etti ve 'her yoruma karşılık vermeyeceğim' dedi.

Kirby, Suriyeli Kürtlerin Fırat'ın batısına geçmesine karşı olup olmadığı sorusuna ise ''askeri mesele'' olduğu için yorum yapmaktan kaçındı.